Pasen
Of pesach in het Hebreeuws. De Joodse gemeenschap herdenkt in die feestweek al eeuwenlang de exodus uit Egypte en daarmee hun bevrijding uit de slavernij. Christenen herdenken datzelfde moment de dood en de wederopstanding van Jezus.. Volgens Matteus, Marcus, Lucas en Johannes werd Jezus op Witte donderdag verraden door Judas. Na zijn kruisiging, zijn lijden en zijn dood op Goede vrijdag beschrijven de vier evangelisten zijn verrijzenis op de zondag van pesach. Door het samenvallen van deze historische gebeurtenissen zijn beide herdenkingsrituelen verstrengeld. Tijdens de latere verspreiding van het Christendom over Europa raakte Pasen verder vermengd met een aantal rites uit de heidense lentefeesten.

oude Paasgebruiken
Germaanse stammen zagen in eieren het symbool voor vruchtbaarheid en in jonge twijgen het symbool voor de lente. Vandaag de dag versieren we nog steeds onze paasboom met eieren. Of wat dacht je van eieren begraven in de akkers in de hoop op vruchtbare grond? Eitjes verstoppen, we doen het nog steeds he. Het is maar dat je weet waar onze tradities vandaan komen.

In het oude Perzië – dat is zowat de streek rond Iran – werd het begin van de lente gevierd met het eierfeest Noroez. Mensen gaven elkaar gekleurde en versierde eieren, of doosjes in de vorm van een ei met daarin een verrassing voor hun vrienden of een plagerijtje voor hun vijanden.

Het eten van eieren met Pasen is dan weer een praktisch iets. In de veertig dagen voor Pasen –  de Vastenperiode, een periode van bezinning en onthouding – eten gelovigen geen vlees of zuivel. Maar maak dat de kippen maar eens wijs! Een overvloed aan (misschien niet eens meer zo verse) eieren met Pasen verklaart de klassieke maaltijd met hardgekookte eieren. Voedselveiligheid, zeg maar.

Chocolade paaseitjes
In het romantische achttiende-eeuwse Parijs bedachten meesterlijke banketbakkers een luxe-variant op de paasklassieker. Chocolade paaseitjes, het werd een blijvertje. De gekleurde aluminiumpapiertjes zijn pas later gekomen, trouwens. Ze beschermen de chocolade niet alleen tegen oxidatie, ze maken van elk paaseitje een echt cadeautje om uit te pakken! Begrijp je nu waarom je niet kan wáchten om eraan te beginnen!

Of niet? Slecht voor de lijn. Heb jij ook al staan twijfelen aan het potje paaseitjes? Gepakt. Teruggelegd. Weer gepakt. Boos teruggegooid en weggelopen. Op je sokken teruggekeerd, eentje dan. Of twee. Ach, nu is het toch om zeep.

Het zou hier geen dieetblog zijn als ik dààr geen oplossing voor zou bieden. Het is nochtans simpel, je doet het als volgt: Je geeft je geliefde een paaseitje cadeau. Ze glimlacht en haalt het papiertje er plagerig vanaf. Wanneer ze haar tanden in de chocolade zet, beweegt ze haar hoofd tot tegen het jouwe. Je ademt stokt van verlangen. Naar chocolade. Én naar haar. Foute volgorde wellicht, maar je begrijpt me wel. Net wanneer je haar lippen kust, bijt ze het paaseitje in twee. Je krijgt de helft toegeschoven. Geef toe, de ideale manier om met een half eitje tevreden te zijn. En wie weet, verbrand je hierna wel honderd keer meer calorieën dan die van de chocolade die nog naproeft in je mond.

Software disclaimer
Programmeurs van software durven in het programma’s wel eens ‘easter eggs’ verstoppen. De redenen daarvoor zijn divers. Soms doen ze het omdat het grappig is en soms is het een manier om een persoonlijk tintje aan een project te geven. Zolang je nu maar niet gaat denken dat ik in dit bericht een paaseitje heb verstopt. Vrolijk Pasen!

Get in touch with fabulou!s

15 + 10 =

fabulou!s

 

Zandstraat 52, 2300 Turnhout

 

Bel

+32 (0) 467 027 444

 

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring te bieden. Als u doorgaat met deze website te gebruiken klikt u op "Accepteren" om akkoord te gaan met deze instellingen. Wilt u het volledige privacy & cookiebeleid lezen klik dan op de vermelde link in de banner helemaal onderin de site

Sluiten