brood
Tenzij je bent gebeten door een keto-overtuiging is brood een basislevensmiddel. Een tot twee keer per dag passeert het onze eettafel. Eender welke variant – ook de witte sneden – leveren energie. Die energie is afkomstig van koolhydraten. Een gezonde dagvoeding hoort voor ongeveer de helft uit die brandstof te bestaan. Ongeveer, want de juiste aanbeveling is afhankelijk van je verbruik en dat kan nu eenmaal verschillen van dag tot dag. Naast brandstoffen levert een broodmaaltijd ook eiwitten. Dat zijn dan weer bouwstoffen en die zijn eeuh.. broodnodig voor het onderhoud en de opbouw van onze cellen. De niet-geraffineerde broodvarianten brengen naast die genoemde koolhydraten en eiwitten nog andere belangrijke nutriënten aan zoals voedingsvezels, vitamine B en ijzer. En jodium, want de bakker gebruikt jodium verrijkt zout om de tanende inname van zeevoeding (vis, zeewier enz) bij de gemiddelde consument te compenseren. Brood hoeft trouwens geen saai levensmiddel te zijn. Zoveel granen, zoveel broodvarianten. En toch.. Een broodmaaltijd is niet persé memorabel. Wie koestert herinneringen aan z’n laatste broodmaaltijd? Wie vertelde ooit over z’n broodmaaltijd met evenveel passie als over z’n laatste restaurantbezoek?

oud brood
Je kent het wel, de laatste sneden uit een zak brood. Ze zijn verdroogd en we grijpen veel liever naar de zachte sneden van het verse brood dat alweer gehaald is. En wat doen we met die harde sneden? We gooien ze achteloos bij het huisafval. Of op de composthoop. In de winter kunnen ze eventueel nog dienen om de vogeltjes te voederen.

broodpudding
Gelukkig is er nog een optie: broodpudding. Een oud gebruik om broodresten te verwerken. Om ze te verrijken tot een volwaardig nieuw gerecht. En met een gemakkelijk recept! Doe je mee?

ingrediënten:
500g oud brood *
een klontje boter
een beetje bloem
150g rozijnen
150ml rum **
500ml volle melk
1 vanillestokje
150g bruine suiker
1 koffielepel kaneel ***
3 eieren

werkwijze:

  1. Verzamel systematisch je oud brood, en droog de sneden door ze open te leggen. Zo Voorkom je schimmelvorming. Alle broodvarianten zijn goed, zelfs sandwiches of traditionele broden uit andere culturen zoals die Italiaanse ciabatta, je restje Turks brood, een Franse croissant die is overgeschoten of dat laatste Indisch naanbroodje. Het is best dat ongeveer een vierde van de mengeling uit iets anders dan klassiek huishoudbrood bestaat. Geen varianten voorhanden? Gebruik dan een paar sneden peperkoek.
  2. Verwarm de oven op 180°C. Of gebruik je liever een modern alternatief? Zet de airfryer al maar op!
  3. Beboter en bebloem een bakblik.
  4. Overgiet de rozijnen met rum tot ze onderstaan. Laat ze weken tot wanneer je ze verderop in het recept nodig hebt. Wil je liever geen alcohol gebruiken, dan kan je de rozijnen even goed weken in druivensap of appelsap. Ook niet in huis? Dan laat je de rozijnen maar weken in een deel van de melk.
  5. Warm de melk op, en voeg het vanillestokje toe. De melk moet warm genoeg zijn om de vanillesmaak op te nemen en de andere ingrediënten op te lossen, maar ze mag niet aan de kook geraken.
  6. Breek het oude brood in een grote mengkom.
  7. Voeg er de bruine suiker en de kaneel aan toe. Of probeer eens andere kruidencombinaties zoals speculaaskruiden, of gember met kurkuma.
  8. Laat de rozijnen uitlekken en voeg ze toe.
  9. Breek de eieren over de kom, en meng het geheel.
  10. Haal het vanillestokje uit de melk en giet de warme melk over in de mengkom.
  11. Laat het geheel even weken.
  12. Was je handen ondertussen en kneed alles tot een dikke brei.
  13. Stort het beslag in het bakblik en laat het een uurtje in de oven bakken.
  14. Haal de broodpudding uit de oven en keer het bakblik om op een draadrek. Laat afkoelen.

Je inspanning heeft een flinke broodpudding opgeleverd. Je kan er wel 25 porties van snijden. Met elke portie heb je de volgende voedingswaarde binnen: 118,5kcal afkomstig van 20g koolhydraten, 4g eiwit en 2,5g vet. Ideaal dus als basis voor een gezond ontbijt, zeker als je het aanvult met een schaaltje yoghurt en een stuk fruit. Snel en handig ook als tussendoortje voor het sporten. Of wat dacht je van een klein blokje broodpudding bij een lattè macchiato. In een intiem moment. Wedden dat je je dat moment wél voor altijd zal herinneren?

Get in touch with fabulou!s

11 + 11 =

fabulou!s

 

Zandstraat 52, 2300 Turnhout

 

Bel

+32 (0) 467 027 444

 

Door de site te te blijven gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. meer informatie

De cookie-instellingen op deze website zijn ingesteld op 'toestaan cookies "om u de beste surfervaring te bieden. Als u doorgaat met deze website te gebruiken klikt u op "Accepteren" om akkoord te gaan met deze instellingen. Wilt u het volledige privacy & cookiebeleid lezen klik dan op de vermelde link in de banner helemaal onderin de site

Sluiten